1.Harita Kadastro Programının Açılmasının Amacı
Harita kadastro programının amacı, baraj, imar, kadastro, yol, sulama, kurutma gibi önemli projelerin alt yapısını teşkil eden harita ve planların yapım ve uygulama işlerinde bizzat çalışacak mühendis ile işçi arasında uygulayıcı insan gücü yetiştirmektir. Harita kadastro teknikerlerinin tüm kamu kuruluşlarında ve özel kuruluşlarda iş bulma ve çalışma olanakları vardır. Ülkemizde gelecekte de harita kadastro alanlarında yetişmiş bilgi ve beceri sahibi, uygulayıcı elemanlara gereksinim duyulacaktır. Özellikle Siirt’te başta Ilısu Barajı olmak üzere yaklaşık 20 adet baraj yapımı düşünülmektedir. Ayrıca bölgede baraj yolları ve muhtelif bölgelerde birçok yol projesi yapılmaktadır. Bu sebeplerden dolayı yetişmiş harita teknikerlerine ihtiyaç büyük oranda artmıştır. Harita Kadastro Bölümünün amacı yetişmiş, gerekli bilgi ve beceriye sahip teknikerler yetiştirmektedir.
2. Belirtilen Amaçlara Ulaşmada Başarı Durumunun Saptanması
Amaçlar bölümünde belirtilen hedefleri yakalayabilmek için kuruluşundan itibaren ikinci yılsonunda verilecek mezunların izlenmesi ile sağlanabilecektir. Mezunların izlenmesi ve mesleklerindeki başarılarının tespiti amacıyla, MYO bünyesinde “Mezunları İzleme Bürosu” kurulacaktır. Mezuniyet aşamasındaki öğrencilerin bilgileri, telefonları ve adresleri oluşturulacak bir veri tabanı programı sayesinde bilgisayar ortamında tutulacaktır. Veri taban dosyası haricinde, Üniversitemiz ağ hizmetlerinden maksimum düzeyde yararlanılacaktır. Bu amaçla “SİÜ HARİTA ve KADASTRO adıyla bir liste oluşturulacak ve listeye mezunlarımız üye edilecektir. Elektronik tartışma ortamı olacak “SİÜ. HARİTA ve KADASTRO” sayesinde mezunlarımızın istihdam edildikleri kurum, kuruluş ve diğer birimlerdeki çalışmaları hakkında veri tabanı oluşturularak, hangi seviyelerde amaçlanan hedeflere ulaştığı değerlendirilecektir.
3. Programın Açılması ve 5 Yıllık Dönem İçin Alınması Düşünülen Öğrenci Sayıları
2018–2019 Akademik Yılı ile birlikte 30 öğrenci ile eğitim ve öğretime başlanılması hedeflenmektedir. Yıllar itibariyle öğrenci sayıları Tablo ’da verilmiştir.
Tablo : Harita ve Kadastro Programına Alınacak Öğrenci Sayıları
Akademik Yıllar | 2019–2020 | 2020–2021 | 2021–2022 | 2022-2023 | 2023-2024 |
Öğrenci Sayıları | 30 | 30 | 30 | 30 | 30 |
4. Programı Bitirenlerin Unvan ve Çalışma Alanları
Mezunlara “Harita ve Kadastro Teknikeri” unvanı verilir. Bu mezunlar harita kadastro mühendisinin oluşturduğu plan ve arazi uygulamalarına yardımcı olabilecek nitelikte işler yapabilmektedirler. Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü ile il müdürlüklerinde, Bayındırlık ve İskan Bakanlığında, Köy Hizmetleri Genel Müdürlüğü ve belediyelerde çalışabilirler. Ülkemizde tapu kadastro çalışmaları istenilen düzeyde gerçekleştirilememiştir. Artan nüfusun kentlere göç etmesi, plansız şehirleşme olgusunu gündeme getirmektedir. Bunu önlemenin tek yolu da planlı şehirleşmedir. Bu sorunlar harita kadastro teknikerlerinin düzenli ve özverili çalışmaları ile aşılacaktır. Bugün için bu alanda yeterli sayıda meslek elemanının çalıştığı söylenemez. Elemana olan ihtiyaç güncelliğini korumaktadır.
Harita Kadastro Programı'ndan mezun olan öğrencilere 'ön lisans diploması' verilir. Mezunlar, Yükseköğretim Yasası (2547) ara iş gücü terimi ile ön lisans mezunlarının statüsünü belirlemiştir. YÖK Yasasının 3.maddesi, (ı) bendinde meslek yüksekokulunu tanımlarken “Belirli mesleklere yönelik ara insan gücü yetiştirmeyi amaçlayan dört yarıyıllık eğitim-öğretim sürdüren bir yükseköğretim kurumudur” demektedir. Buradan hareketle henüz mesleki unvan tanımı tam yapılamamasına rağmen, bu okulu bitiren kişiler ara eleman olarak istihdam edilmektedirler. Atamaları KPSS ön lisans grubu içerisinde yapılmaktadır: Mezunlarımız Devlet Personel Başkanlığı 3319 kodlu Harita, Harita Kadastro, Harita ve Maden Ölçme, Harita Teknikerliği ön lisans programlarının birinden mezun olmak. (Varsa özel şartlara dikkat ederek) personel alımı yapan tüm kamu kurum ve kuruluşlarında kadrolu olarak çalışabilir. Bunun yanında yol, baraj, köprü, inşaat vb. çok geniş bir alanda teknik eleman olarak özel firmalarda çalışabilmektedirler
5. Programdan Mezun Olacakların İstihdam Edilebilecekleri Alanlar
Mezunların İstihdam Alanları
Harita ve kadastro teknikerleri;
Bayındırlık ve İskan Bakanlığı, Köy Hizmetleri Genel Müdürlüğü, Çevre ve Orman Bakanlığı, Kültür ve Turizm Bakanlığı, İller Bankası, TEDAŞ, Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü, Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü, Karayolları Genel Müdürlüğü, Üniversiteler, Türkiye Kömür İşletmeleri, Maden Teknik Arama Enstitüsü Genel Müdürlüğü, Belediyeler ve bunlara bağlı kurum/kuruluşlar ile özel sektöre ait harita, maden ve inşaat şirketlerinde çalışırlar.
Mezunlar ayrıca “Meslek Yüksekokulu Mezunları ve Açık öğretim Ön lisans Mezunlarının Lisans Programına Geçiş Yönetmeliği’nden yararlanılarak alanlarında dikey geçiş sınavı ile lisans programlarına kayıt hakkı kazanabilir.
6. Programdan Mezun Olmak İçin Gerekli Koşullar
Türkiye’deki Meslek Yüksekokulları Harita ve Kadastro Programının mevcut dersleri içerikleriyle birlikte incelenmiş ve bunların tümüne hitap edebilecek bir yapıda ortak bir program hazırlanmıştır. Ders programı hazırlanırken, ileride öğrencilerin yatay geçiş yaparken zorluk çekmemeleri için gerekli tedbirler alınmıştır. Öğrencilerin bu bölümden mezun olabilmesi için müfredatta belirtilmiş olan dersleri başarılı bir şekilde almış olması gerekmektedir.
7. Bu Programdan Dikey Geçiş Yapılabilecek Lisans Programları
Ø Çevre Mühendisliği,
Ø Geomatik Mühendisliği,
Ø Harita Mühendisliği,
Ø Orman Mühendisliği,
Ø Tapu Kadastro,
Ø Şehir ve Bölge Planlama
8. Harita ve Kadastro Teknikerliği Alanında Çalışmak için Gereken Nitelikler
Harita ve Kadastro Teknikerliği Alanında çalışmak isteyen bir kimsenin, sayısal beceriye sahip, arazi çalışmalarına, çizim, hesaplama ve uygulama faaliyetlerine katılabilecek nitelikte; bedence sağlam kimseler olması gereklidir.
9. Staj Çalışmaları
Bu programa bağlı öğrenciler Bayındırlık ve İskan Bakanlığı, Köy Hizmetleri Genel Müdürlüğü, Çevre ve Orman Bakanlığı, Kültür ve Turizm Bakanlığı, İller Bankası, TEDAŞ, Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü, Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü, Karayolları Genel Müdürlüğü, Üniversiteler, Türkiye Kömür İşletmeleri, Maden Teknik Arama Enstitüsü Genel Müdürlüğü, Belediyeler ve bunlara bağlı kurum/kuruluşlar ile özel sektöre ait harita, maden ve inşaat şirketlerinde 2. yarıyılın sonunda toplamda 30 iş günü staj uygulaması alacaklardır. 2. yarılın sonunda staj uygulamasını gerçekleştirmeyen öğrenciler 4. yarıyılın sonunda staj uygulamasının gerçekleştirip mezun olabileceklerdir.
10. Öğrenci Kaynağının Sürekliliği + Hangi Bölgeden Geleceği
Siirt ili sınırlarında bulunan düz liseler, meslek liseleri, Anadolu liseleri, imam hatip liseleri ile diğer liselerden öğrenci alabilecektir. Bunun yanı sıra sosyo kültürel açıdan ve coğrafi anlamda benzerlik bulunan Batman, Şırnak, Muş, Van, Diyarbakır, Bitlis, Mardin ve diğer bölge illerinden öğrenci sürekliliği sağlanacaktır.
11. Siirt Üniversitesi Eruh MYO Harita Kadastro Programı
Bu programın hazırlanmasında YÖK raporu temel alınarak, Selçuk Üniversitesi Taşkent MYO, Süleyman Demirler Üniversitesi Teknik Bilimler MYO, On dokuz Mayıs Üniversitesi Kavak MYO, Afyon Kocatepe Üniversitesi Uzaktan Eğitim MYO Harita ve Kadastro bölümü müfredatlarından yararlanılmıştır.